Škofjeloški pasijon, ponos Škofje Loke

Škofjeloški pasijon predstavlja eno največjih dragocenosti Škofje Loke in pomemben del slovenske kulturne dediščine, ter tudi svetovne, saj je od leta 2016 vpisan v UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Škofjeloški pasijon je najstarejše ohranjeno dramsko besedilo zapisano v slovenskem jeziku z dodatki v latinskem in nemškem jeziku in z režijskimi opombami. Je eden od največjih dosežkov slovenskega slovstva v dobi baroka. Velja tudi za edino, v celoti ohranjeno, režijsko pasijonsko knjigo v Evropi iz začetka 18. stoletja.

Unescov Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na zasedanju v Adis Abebi v Etiopiji v četrtek, 1. decembra 2016, Škofjeloški pasijon, ki ga po besedilu patra Romualda Marušiča iz leta 1721 v velikonočnem času uprizarjajo v Škofji Loki, vpisal na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Pri pripravi nominacije smo sodelovali predstavniki in predstavnice lokalne skupnosti Občine Škofja Loka, Slovenskega etnografskega muzeja kot koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji in Ministrstva za kulturo RS.

Zasedanja v Adis Abebi pa so se udeležili: Magdalena Tovornik, nekdanja veleposlanica RS pri UNESCU in tedanja podpredsednica Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, mag. Jože Štukl iz Loškega muzeja, mag. Aleksander Igličar iz Muzejskega društva Škofja Loka in Jernej Tavčar iz Občine Škofja Loka.

Škofjeloški pasijon je tako postal prva enota iz Slovenije, ki je vpisana na ta reprezentativni sezam. Škofjeloškemu pasijonu pa so v naslednjih letih sledili še trije uspešni vpisi na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva: Obhodi kurentov (2017), Klekljanje čipk v Sloveniji (2018) in Veščine suhozidne gradnje, znanje in tehnike.

Spominsko obeležje ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona, ki smo ga s številnimi prireditvami in dogodki praznovali 2021.

Poglej vse

Kulturna dediščina

Obnova napisov na Marijinem znamenju Dediščina
26. januarja 2023

Obnova napisov na Marijinem znamenju

Občina Škofja Loka je v skladu s kulturnovarstvenim soglasjem s strani ZVKD Slovenije izvedla obnovo napisov na kamnitih napisnih tablah na Marijinem znamenju na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Marijino znamenje na Mestnem trgu Dediščina
24. januarja 2023

Marijino znamenje na Mestnem trgu

Spomenik Marijino znamenje v Škofji Loki, imenovano tudi Kužno znamenje, je centralna postavitev iz 18 st. na Mestnem trgu v Škofji Loki. Zaseda pomemben prostor na najširšem delu trga in je največji od spomenikov, ki tvorijo zgodovinsko opremo trga.

Čudovit južni del gradu Dediščina
14. decembra 2022

Čudovit južni del gradu

Pred decembrskimi prazniki je zasijala obnovljena južna fasada loškega gradu. V decembru 2022 smo namreč zaključili del prenove, ki je obsegal statično in energetsko sanacijo ter obnovo fasade južnega dela gradu ter jugozahodnega okroglega stolpa.

Obnova Kamnitega mostu Dediščina
4. novembra 2022

Obnova Kamnitega mostu

V Škofji Loki je kulturna dediščina še kako bogata. Zelo pomemben in nadvse čudovit je Kapucinski most, ki je najstarejši kamniti most v Sloveniji. Pogosto se pojavi na predstavitvenih fotografijah naše starodavne lepotice.