Obnova strehe Loškega gradu

Škofja Loka sodi med tista mesta, ki so se med prvimi zavedla pomena varovanja kulturne dediščine kot našega skupnega bogastva, ki smo ga zavezani ohraniti in predati prihodnjim generacijam.

Z zahtevno celovito obnovo strehe Loškega gradu, te najbolj prepoznavne škofjeloške arhitekturne ikone, se zaključuje zares velika investicija v ta izjemni škofjeloški simbol. Prenova bo predvidoma zaključena v prvi polovici meseca novembra 2018.

Obnovitvena dela obsegajo obnovo polkrožnega ometanega napušča, obnovo dimnikov, namestitev linijskih snegolovov in novih žlebov, napeljavo novega strelovoda ter izvedbo ostalih kleparskih del. Obod gradu smo utrdili z armirano betonskimi vezmi, izvedli smo menjavo dotrajanih delov strešne konstrukcije in letev, obnavljamo frčade, poteka menjava strešne kritine – z novim bobrovcem.

Za kako zahtevno investicijo gre, lepo ilustrirata že podatka, da bomo pri obnovi zamenjali kar 2.300 m2 strešne kritine in napeljali 1.200 tekočih metrov strelovoda!

Izvedena celovita obnova strehe Loškega gradu bo predstavljala osnovo za funkcionalno izkoriščenost podstrešne etaže Loškega gradu za potrebe muzejske dejavnost v prihodnosti.

Audio, video posnetki:
Celovita obnova strehe Loškega gradu 2018-film

"
Z zahtevno celovito obnovo strehe Loškega gradu, te najbolj prepoznavne škofjeloške arhitekturne ikone, se zaključuje zares velika investicija v ta izjemni škofjeloški simbol. Prenova bo predvidoma zaključena v prvi polovici meseca novembra 2018.
"
Poglej vse

Kulturna dediščina

Obnova napisov na Marijinem znamenju Dediščina
26. januarja 2023

Obnova napisov na Marijinem znamenju

Občina Škofja Loka je v skladu s kulturnovarstvenim soglasjem s strani ZVKD Slovenije izvedla obnovo napisov na kamnitih napisnih tablah na Marijinem znamenju na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Marijino znamenje na Mestnem trgu Dediščina
24. januarja 2023

Marijino znamenje na Mestnem trgu

Spomenik Marijino znamenje v Škofji Loki, imenovano tudi Kužno znamenje, je centralna postavitev iz 18 st. na Mestnem trgu v Škofji Loki. Zaseda pomemben prostor na najširšem delu trga in je največji od spomenikov, ki tvorijo zgodovinsko opremo trga.

Čudovit južni del gradu Dediščina
14. decembra 2022

Čudovit južni del gradu

Pred decembrskimi prazniki je zasijala obnovljena južna fasada loškega gradu. V decembru 2022 smo namreč zaključili del prenove, ki je obsegal statično in energetsko sanacijo ter obnovo fasade južnega dela gradu ter jugozahodnega okroglega stolpa.

Obnova Kamnitega mostu Dediščina
4. novembra 2022

Obnova Kamnitega mostu

V Škofji Loki je kulturna dediščina še kako bogata. Zelo pomemben in nadvse čudovit je Kapucinski most, ki je najstarejši kamniti most v Sloveniji. Pogosto se pojavi na predstavitvenih fotografijah naše starodavne lepotice.