Kamen na kamen – zid

Suhi zidovi predstavljajo najpreprostejše in najstarejše grajene strukture, ki jih srečujemo vsepovsod po svetu. V Sloveniji so najbolj poznani suhi zidovi na Krasu, kjer so uspeli veščine suhozidne gradnje leta 2018 vpisati na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Suhi zidovi so prisotni povsod po Gorenjski, tudi po Škofji Loki.

V Škofji Loki smo organizirali dvodnevno delavnico o suhem zidu v Škofji Loki. Suhi zidovi, ki so nastali izključno s prelaganjem pobranega ali izkopanega kamenja in so brez veziva, so široko prisotni tudi v naši okolici.

V prvem delu delavnice, ki je potekala v sredo, 7., in v četrtek, 8. oktobra 2020, so udeleženci spoznali značilnosti prostora, lastnosti suhozidne gradnje, vrste kamenin ter zanimiv primer Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje, ki povezuje vse, ki želijo ohranjati veščine suhozidne gradnje na Krasu in so nam na Gorenjskem lahko za vzgled pri ohranjanju suhih zidov.

Drugi dan delavnice so se udeleženci pod mentorstvom mojstra Primoža Novaka lotili obnove suhega zidu na vrtu Loškega gradu.

Naj spomnimo, da je bil del celovite obnove grajskega zeliščnega vrta – zlasti obnova opornega zidu – ki je potekla jeseni 2019, izveden prav v tradicionalni tehniki suhozidne gradnje.

Namen delavnice je bil prepoznati suhe zidove v okolju, jih ohranjati in obnavljati, saj so del podobe naše kulturne krajine.

Naša želja je, da bi lastniki zemljišč, ki imajo tovrstne možnosti, obnovili zidove na suhi način.

Delavnico je organizirala Občina Škofja Loka, v sodelovanju s Šolo Prenove in je potekala v okviru ”Dnevov evropske kulturne dediščine 2020”.

Navodilo za postavljanje in obnovo suhozidov in kamnitih zidov (KLIK)

Poglej vse

Kulturna dediščina

Obnova napisov na Marijinem znamenju Dediščina
26. januarja 2023

Obnova napisov na Marijinem znamenju

Občina Škofja Loka je v skladu s kulturnovarstvenim soglasjem s strani ZVKD Slovenije izvedla obnovo napisov na kamnitih napisnih tablah na Marijinem znamenju na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Marijino znamenje na Mestnem trgu Dediščina
24. januarja 2023

Marijino znamenje na Mestnem trgu

Spomenik Marijino znamenje v Škofji Loki, imenovano tudi Kužno znamenje, je centralna postavitev iz 18 st. na Mestnem trgu v Škofji Loki. Zaseda pomemben prostor na najširšem delu trga in je največji od spomenikov, ki tvorijo zgodovinsko opremo trga.

Čudovit južni del gradu Dediščina
14. decembra 2022

Čudovit južni del gradu

Pred decembrskimi prazniki je zasijala obnovljena južna fasada loškega gradu. V decembru 2022 smo namreč zaključili del prenove, ki je obsegal statično in energetsko sanacijo ter obnovo fasade južnega dela gradu ter jugozahodnega okroglega stolpa.

Obnova Kamnitega mostu Dediščina
4. novembra 2022

Obnova Kamnitega mostu

V Škofji Loki je kulturna dediščina še kako bogata. Zelo pomemben in nadvse čudovit je Kapucinski most, ki je najstarejši kamniti most v Sloveniji. Pogosto se pojavi na predstavitvenih fotografijah naše starodavne lepotice.