Galerija Ivana Groharja

Ime: Galerija Ivana Groharja

Lastnik: Loški muzej

Lokacija: Mestni trg 37

Galerija Ivana Groharja v skladu z bogato tradicijo napredne, avantgardne likovne umetnosti na Loškem letno pripravlja konceptualno zaokrožen program sodobnih umetnosti.

Galerija s svojo prostorsko specifiko, relativno majhnostjo prostora in umeščenostjo na Mestnem trgu omogoča tudi drugačno, bolj individualno nagovarjanje obiskovalca. Receptorji so obenem informatorji, ki so za vsako razstavo dobro pripravljeni in znajo obiskovalcem in obiskovalkam v nekaj stavkih pojasniti njeno bistvo.

Letna serija razstav skuša s premišljeno postavitvijo, spremljevalnim programom in galerijskim listom s teksti kustosov celovito in natančno predstaviti fenomen interdisciplinarnosti sodobnih umetniških praks in razbijati predsodke pred sodobno umetnostjo. V seriji sodelujejo umetniki iz loškega, širšega slovenskega in tudi mednarodnega prostora. Tako izpostavljajo lokalno prodorno sodobno umetniško sceno, ki je vedno ne le v koraku z dogajanjem na slovenski umetniški sceni, ampak v njegovem samem središču vse od Šubicev, preko Groharja do umetnosti 20. in 21. stoletja, ko so nekateri loški umetniki med ključnimi akterji na mednarodnem prizorišču sodobne umetnosti.

Razstave v galeriji niso stalne, tako da si lahko obiskovalke in obiskovalci ogledajo vedno kaj novega. Poudarek je na kakovostni umetnosti in lokalnih avtorjih. Konec leta je galerija med drugimi prostor, kjer imajo prav ustvarjalci in ustvarjalke Loškega prodajno razstavo v okviru projekta Izložbe domišljije.

ODPRTO:
tor., čet., sob., ned.: 10.00–14.00
sre.:10.00–17.00
pet.:13.00–17.00

KONTAKT:
Mestni trg 37, 4220 Škofja Loka
T: +386 (0)4 512 26 92
E: info@loski-muzej.si
W: www.loski-muzej.si
FB: Loški muzej Škofja Loka

Poglej vse

Kulturna dediščina

Obnova napisov na Marijinem znamenju Dediščina
26. januarja 2023

Obnova napisov na Marijinem znamenju

Občina Škofja Loka je v skladu s kulturnovarstvenim soglasjem s strani ZVKD Slovenije izvedla obnovo napisov na kamnitih napisnih tablah na Marijinem znamenju na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Marijino znamenje na Mestnem trgu Dediščina
24. januarja 2023

Marijino znamenje na Mestnem trgu

Spomenik Marijino znamenje v Škofji Loki, imenovano tudi Kužno znamenje, je centralna postavitev iz 18 st. na Mestnem trgu v Škofji Loki. Zaseda pomemben prostor na najširšem delu trga in je največji od spomenikov, ki tvorijo zgodovinsko opremo trga.

Čudovit južni del gradu Dediščina
14. decembra 2022

Čudovit južni del gradu

Pred decembrskimi prazniki je zasijala obnovljena južna fasada loškega gradu. V decembru 2022 smo namreč zaključili del prenove, ki je obsegal statično in energetsko sanacijo ter obnovo fasade južnega dela gradu ter jugozahodnega okroglega stolpa.

Obnova Kamnitega mostu Dediščina
4. novembra 2022

Obnova Kamnitega mostu

V Škofji Loki je kulturna dediščina še kako bogata. Zelo pomemben in nadvse čudovit je Kapucinski most, ki je najstarejši kamniti most v Sloveniji. Pogosto se pojavi na predstavitvenih fotografijah naše starodavne lepotice.