Galerija Ivana Groharja

Ime: Galerija Ivana Groharja

Lastnik: Loški muzej

Lokacija: Mestni trg 37

Galerija Ivana Groharja v skladu z bogato tradicijo napredne, avantgardne likovne umetnosti na Loškem letno pripravlja konceptualno zaokrožen program sodobnih umetnosti.

Galerija s svojo prostorsko specifiko, relativno majhnostjo prostora in umeščenostjo na Mestnem trgu omogoča tudi drugačno, bolj individualno nagovarjanje obiskovalca. Receptorji so obenem informatorji, ki so za vsako razstavo dobro pripravljeni in znajo obiskovalcem in obiskovalkam v nekaj stavkih pojasniti njeno bistvo.

Letna serija razstav skuša s premišljeno postavitvijo, spremljevalnim programom in galerijskim listom s teksti kustosov celovito in natančno predstaviti fenomen interdisciplinarnosti sodobnih umetniških praks in razbijati predsodke pred sodobno umetnostjo. V seriji sodelujejo umetniki iz loškega, širšega slovenskega in tudi mednarodnega prostora. Tako izpostavljajo lokalno prodorno sodobno umetniško sceno, ki je vedno ne le v koraku z dogajanjem na slovenski umetniški sceni, ampak v njegovem samem središču vse od Šubicev, preko Groharja do umetnosti 20. in 21. stoletja, ko so nekateri loški umetniki med ključnimi akterji na mednarodnem prizorišču sodobne umetnosti.

Razstave v galeriji niso stalne, tako da si lahko obiskovalke in obiskovalci ogledajo vedno kaj novega. Poudarek je na kakovostni umetnosti in lokalnih avtorjih. Konec leta je galerija med drugimi prostor, kjer imajo prav ustvarjalci in ustvarjalke Loškega prodajno razstavo v okviru projekta Izložbe domišljije.

ODPRTO:
tor., čet., sob., ned.: 10.00–14.00
sre.:10.00–17.00
pet.:13.00–17.00

KONTAKT:
Mestni trg 37, 4220 Škofja Loka
T: +386 (0)4 512 26 92
E: info@loski-muzej.si
W: www.loski-muzej.si
FB: Loški muzej Škofja Loka

Poglej vse

Kulturna dediščina

(Srednjeveške) ostaline Dediščina
12. aprila 2024

(Srednjeveške) ostaline

Srednjeveško mesto v sebi skriva čudovito zgodovino, ki jo moramo ohraniti tudi za naše zanamce. Pri kopanju Grabna smo večkrat naleteli na ostaline in jih primerno dokumentirali. Na vrhu klanca pa smo našli lep ohranjen ostanek verjetno srednjeveškega časa.

Katalog objektov na Mestnem trgu in Klobovsovi ulici Dediščina
9. aprila 2024

Katalog objektov na Mestnem trgu in Klobovsovi ulici

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v letu 2021 izdelal Katalog objektov na Mestnem trgu in Klobovsovi ulici. Gre za pregled obstoječega stanja in izpostavitev restavratorskih predlogov po posameznih objektih.

Ohranjanje in načrtovanje obnove javnih površin Dediščina
9. aprila 2024

Ohranjanje in načrtovanje obnove javnih površin

Se dovolj dobro zavedamo, kako pomembna je kulturna dediščina? Škofja Loka je pravi biser in prav je, da ga vsi skupaj negujemo, da bo sijal tudi v prihodnje. Potruditi se moramo in ohraniti naše lepote - tudi za tiste, ki šele prihajajo. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je po naročilu Občine Škofja Loka pripravil dokument, v katerem najdemo zanimive informacije o tradiciji urejanja javnih površin, o razporeditvi javnega prostora po pomenu ter tudi o tlaku in o zelenih površinah. Na koncu so izpostavljene še usmeritve za ohranjanje in načrtovanje obnove javnih.

Obnova napisov na Marijinem znamenju Dediščina
26. januarja 2023

Obnova napisov na Marijinem znamenju

Občina Škofja Loka je v skladu s kulturnovarstvenim soglasjem s strani ZVKD Slovenije izvedla obnovo napisov na kamnitih napisnih tablah na Marijinem znamenju na Mestnem trgu v Škofji Loki.