Delavnica o drevesih

Termin: 23. 03. 2023

Ura: 16.30

Lokacija: Pod javorji na Mestnem trgu

V sodelovanju z IPoP-om pripravljamo delavnico o drevesih, ki bo v četrtek, 23. marca 2023, ob 16.30 uri pod javorji na Mestnem trgu.

Spoštovane Ločanke in Ločani,

bliža se začetek prenove Mestnega trga in Klobovsove ulice. Objavljeno je bilo povabilo za izbiro izvajalca prenove, da bi predvidoma jeseni lahko začeli z deli. Doslej smo izvedli že več aktivnosti komuniciranja in vključevanja javnosti, med drugim smo objavili spletno stran www.naplacu.skofjaloka.si, kjer lahko spremljate podrobnosti glede prenove, opravili smo več intervjujev s predstavniki ciljnih skupin, izvedli pogovor z lastniki in uporabniki lokalov ter govorili z upravniki večstanovanjskih objektov na tem območju.

Pred nami je delavnica, kjer se bomo pogovarjali o mestnih drevesih s Placa, saj nas zanje vse skrbi. Dobro se počutimo, ko jih gledamo ter pod njimi posedamo in vsi smo mnenja, da bi jih moralo biti na Placu še več. Poleg ohranitve Homanove lipe, načrti prenove predvidevajo zasaditev dodatnih dreves. Tudi nekoč so že bila in prav je, da jim vrnemo mesto.

Drevesa v prvi vrsti želimo zaščititi in ohraniti. S tem namenom sodelujemo z več zunanjimi strokovnjaki, arboristko Tanjo Grmovšek in krajinsko arhitektko dr. Tanjo Simonič Korošak, ki sta opravili obsežno analizo stanja javorjev na Mestnem trgu. V preteklih dneh smo opravili tudi georadarske meritve, ki bodo pokazale trenutno stanje korenin javorjev s Placa.

Rezultate vseh analiz in različne scenarije bomo skupaj s strokovnjaki predstavili na delavnici pod javorji, ki se bo odvila v četrtek, 23. marca, ob 16.30 uri. Po uvodnem razmisleku na Placu se bomo odpravili v veliko sejno sobo v Upravno enoto Škofja Loka.

Želimo si, da bomo po prenovi zadovoljni vsi, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite in skupaj z nami načrtujete prenovo. Le tako bo lahko Plac za vse!

Poglej vse

Kulturna dediščina

(Srednjeveške) ostaline Dediščina
12. aprila 2024

(Srednjeveške) ostaline

Srednjeveško mesto v sebi skriva čudovito zgodovino, ki jo moramo ohraniti tudi za naše zanamce. Pri kopanju Grabna smo večkrat naleteli na ostaline in jih primerno dokumentirali. Na vrhu klanca pa smo našli lep ohranjen ostanek verjetno srednjeveškega časa.

Katalog objektov na Mestnem trgu in Klobovsovi ulici Dediščina
9. aprila 2024

Katalog objektov na Mestnem trgu in Klobovsovi ulici

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v letu 2021 izdelal Katalog objektov na Mestnem trgu in Klobovsovi ulici. Gre za pregled obstoječega stanja in izpostavitev restavratorskih predlogov po posameznih objektih.

Ohranjanje in načrtovanje obnove javnih površin Dediščina
9. aprila 2024

Ohranjanje in načrtovanje obnove javnih površin

Se dovolj dobro zavedamo, kako pomembna je kulturna dediščina? Škofja Loka je pravi biser in prav je, da ga vsi skupaj negujemo, da bo sijal tudi v prihodnje. Potruditi se moramo in ohraniti naše lepote - tudi za tiste, ki šele prihajajo. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je po naročilu Občine Škofja Loka pripravil dokument, v katerem najdemo zanimive informacije o tradiciji urejanja javnih površin, o razporeditvi javnega prostora po pomenu ter tudi o tlaku in o zelenih površinah. Na koncu so izpostavljene še usmeritve za ohranjanje in načrtovanje obnove javnih.

Obnova napisov na Marijinem znamenju Dediščina
26. januarja 2023

Obnova napisov na Marijinem znamenju

Občina Škofja Loka je v skladu s kulturnovarstvenim soglasjem s strani ZVKD Slovenije izvedla obnovo napisov na kamnitih napisnih tablah na Marijinem znamenju na Mestnem trgu v Škofji Loki.