Delavnica o drevesih

Termin: 23. 03. 2023

Ura: 16.30

Lokacija: Pod javorji na Mestnem trgu

V sodelovanju z IPoP-om pripravljamo delavnico o drevesih, ki bo v četrtek, 23. marca 2023, ob 16.30 uri pod javorji na Mestnem trgu.

Spoštovane Ločanke in Ločani,

bliža se začetek prenove Mestnega trga in Klobovsove ulice. Objavljeno je bilo povabilo za izbiro izvajalca prenove, da bi predvidoma jeseni lahko začeli z deli. Doslej smo izvedli že več aktivnosti komuniciranja in vključevanja javnosti, med drugim smo objavili spletno stran www.naplacu.skofjaloka.si, kjer lahko spremljate podrobnosti glede prenove, opravili smo več intervjujev s predstavniki ciljnih skupin, izvedli pogovor z lastniki in uporabniki lokalov ter govorili z upravniki večstanovanjskih objektov na tem območju.

Pred nami je delavnica, kjer se bomo pogovarjali o mestnih drevesih s Placa, saj nas zanje vse skrbi. Dobro se počutimo, ko jih gledamo ter pod njimi posedamo in vsi smo mnenja, da bi jih moralo biti na Placu še več. Poleg ohranitve Homanove lipe, načrti prenove predvidevajo zasaditev dodatnih dreves. Tudi nekoč so že bila in prav je, da jim vrnemo mesto.

Drevesa v prvi vrsti želimo zaščititi in ohraniti. S tem namenom sodelujemo z več zunanjimi strokovnjaki, arboristko Tanjo Grmovšek in krajinsko arhitektko dr. Tanjo Simonič Korošak, ki sta opravili obsežno analizo stanja javorjev na Mestnem trgu. V preteklih dneh smo opravili tudi georadarske meritve, ki bodo pokazale trenutno stanje korenin javorjev s Placa.

Rezultate vseh analiz in različne scenarije bomo skupaj s strokovnjaki predstavili na delavnici pod javorji, ki se bo odvila v četrtek, 23. marca, ob 16.30 uri. Po uvodnem razmisleku na Placu se bomo odpravili v veliko sejno sobo v Upravno enoto Škofja Loka.

Želimo si, da bomo po prenovi zadovoljni vsi, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite in skupaj z nami načrtujete prenovo. Le tako bo lahko Plac za vse!

Poglej vse

Kulturna dediščina

Obnova napisov na Marijinem znamenju Dediščina
26. januarja 2023

Obnova napisov na Marijinem znamenju

Občina Škofja Loka je v skladu s kulturnovarstvenim soglasjem s strani ZVKD Slovenije izvedla obnovo napisov na kamnitih napisnih tablah na Marijinem znamenju na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Marijino znamenje na Mestnem trgu Dediščina
24. januarja 2023

Marijino znamenje na Mestnem trgu

Spomenik Marijino znamenje v Škofji Loki, imenovano tudi Kužno znamenje, je centralna postavitev iz 18 st. na Mestnem trgu v Škofji Loki. Zaseda pomemben prostor na najširšem delu trga in je največji od spomenikov, ki tvorijo zgodovinsko opremo trga.

Čudovit južni del gradu Dediščina
14. decembra 2022

Čudovit južni del gradu

Pred decembrskimi prazniki je zasijala obnovljena južna fasada loškega gradu. V decembru 2022 smo namreč zaključili del prenove, ki je obsegal statično in energetsko sanacijo ter obnovo fasade južnega dela gradu ter jugozahodnega okroglega stolpa.

Obnova Kamnitega mostu Dediščina
4. novembra 2022

Obnova Kamnitega mostu

V Škofji Loki je kulturna dediščina še kako bogata. Zelo pomemben in nadvse čudovit je Kapucinski most, ki je najstarejši kamniti most v Sloveniji. Pogosto se pojavi na predstavitvenih fotografijah naše starodavne lepotice.