Obnova Kamnitega mostu

V Škofji Loki je kulturna dediščina še kako bogata. Zelo pomemben in nadvse čudovit je Kapucinski most, ki je najstarejši kamniti most v Sloveniji. Pogosto se pojavi na predstavitvenih fotografijah naše starodavne lepotice.

Kamniti oziroma Kapucinski most v Škofji Loki je bil zgrajen v sredini 14. stoletja kot masivna enoločna kamnita konstrukcija. Kamniti most prek Selške Sore je izjemen primer srednjeveškega graditeljstva in konstruiranja mostov ter prepoznavna mestna ikona.

Projekt obnove mostu – za katerega je bil izdelan konservatorsko-restavratorski program – vključuje celovito obnovo mostu po posameznih sklopih.

Obnovili smo betonski hodnik za pešce, kovano ograjo, izvedli čiščenje, restavriranje in konserviranje obočnih (kamnitih) delov ločne konstrukcije, ki vključuje čiščenje in fugiranje kamnitih elementov ter čiščenje in restavriranje konzolne betonske konstrukcije, ki nosi hodnik za pešce. Ob tem smo namestili novo bronasto repliko skulpture oziroma kipa Janeza Nepomuka.

Celotna vrednost obnove mostu znaša 115, 815 evrov. Občina Škofja Loka pa je za obnovo Kamnitega mostu z Ministrstva za kulturo prejela tudi 56.749,14 evrov namenskih sredstev za obnovo nepremične kulturne dediščine.

Konsevartorski načrt Kamniti most v Škofji Loki (KLIK do pdf datoteke)Škofja Loka je zelo fotogenična. Pogost motiv na fotografijah tako Ločank in Ločanov kot obiskovalcev občine pa je zagotovo Kamniti most in z njim tudi kip Janeza Nepomuka, ki stoji na njem.

Janez Nepomuk s pravim imenom Jan Woelflin je svetnik, zavetnik utopljencev in proti poplavam.

Bil je spovednik češke kraljice. Ker kralju Wenceslavu ni želel izdati, kaj mu je kraljica povedala na spovedi, ga je le-ta dal 20. marca leta 1393 vreči iz Karlovega mostu v Pragi v reko Vltavo, kjer se je utopil.

"
Kamniti most prek Selške Sore je najstarejši kamniti most v Sloveniji in je izjemen primer srednjeveškega graditeljstva in konstruiranja mostov ter prepoznavna mestna ikona.
"
Poglej vse

Kulturna dediščina

Obnova napisov na Marijinem znamenju Dediščina
26. januarja 2023

Obnova napisov na Marijinem znamenju

Občina Škofja Loka je v skladu s kulturnovarstvenim soglasjem s strani ZVKD Slovenije izvedla obnovo napisov na kamnitih napisnih tablah na Marijinem znamenju na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Marijino znamenje na Mestnem trgu Dediščina
24. januarja 2023

Marijino znamenje na Mestnem trgu

Spomenik Marijino znamenje v Škofji Loki, imenovano tudi Kužno znamenje, je centralna postavitev iz 18 st. na Mestnem trgu v Škofji Loki. Zaseda pomemben prostor na najširšem delu trga in je največji od spomenikov, ki tvorijo zgodovinsko opremo trga.

Čudovit južni del gradu Dediščina
14. decembra 2022

Čudovit južni del gradu

Pred decembrskimi prazniki je zasijala obnovljena južna fasada loškega gradu. V decembru 2022 smo namreč zaključili del prenove, ki je obsegal statično in energetsko sanacijo ter obnovo fasade južnega dela gradu ter jugozahodnega okroglega stolpa.

Obnova Kamnitega mostu Dediščina
4. novembra 2022

Obnova Kamnitega mostu

V Škofji Loki je kulturna dediščina še kako bogata. Zelo pomemben in nadvse čudovit je Kapucinski most, ki je najstarejši kamniti most v Sloveniji. Pogosto se pojavi na predstavitvenih fotografijah naše starodavne lepotice.